iokai-shiatsu

Shiatsu versterkt onze vitaliteit en onze basisconditie en werkt bijzonder ontspannend. U hoeft geen klachten te hebben om de weldadige werking ervan te ondergaan.

 

Shiatsu is een vorm van manuele therapie, gericht op het herstellen van een gezonde energetische balans en het bevorderen van het zelfgenezende vermogen van de mens. Het kan heel breed toegepast worden – zowel preventief als therapeutisch bij acute en chronische klachten, zowel bij problemen met bewegen als bij interne problemen. Tijdens een Iokai Shiatsu behandeling gebruikt de therapeut de handen, vingers en duimen om stabiele druk op het lichaam van de ontvanger uit te oefenen, waarbij het traject van bepaalde meridianen wordt gevolgd. Daarnaast maakt de therapeut gebruik van gewrichtsmobilisaties en meridiaanstrekkingen. Door het geven van dergelijke impulsen worden verstoringen in de energiebanen bewust gemaakt, verzacht of opgeheven.

KI

In de oosterse geneeskundige traditie beschouwt men lichaam en geest als een dynamisch energiesysteem dat aan voortdurende veranderingen onderhevig is. Zij beschrijft energie als een netwerk van krachten in het lichaam; krachten die de mens in staat stellen te bewegen, voelen, denken en handelen. Deze energie ligt ten grondslag aan alle leven en wordt vrij vertaald ook wel levensenergie of ki genoemd.

Ki is een begrip dat met name in de Japanse samenleving veel wordt gebruikt. Ki heeft te maken met energie, maar ook met uitstraling, veerkracht, organisatie en het samengaan van lichaam en geest. In de Japanse taal zijn er eindeloos veel zinnen en uitdrukkingen waarin het begrip ki vorm krijgt in het dagelijkse leven. Van vragen hoe het gaat tot iets opmerken, van het weer tot zorgen voor, van elegantie tot depressie.

Bij een goede gezondheid stroomt de ki ongestoord door een netwerk van banen – meridianen – waardoor alle delen van het lichaam gevoed en verzorgd worden.

Meridianen

De meridianen staan in verbinding met ons bewegingsapparaat, zenuw-, hormoon- en immuumstelsel, circulatiesysteem en onze organen. Wanneer onze energiehuishouding uit evenwicht is gebracht door verstoring van de ki circulatie (of blokkade van de meridianen) verschijnen eerst klachten als vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, irritatie . Bij langdurige disbalans van de ki (stagnatie) in de meridianen ontstaan meer uitgesproken klachten en ziektebeelden.

Achtergrond

Shiatsu is een vorm van manuele therapie afkomstig uit Japan, die zijn oorsprong vindt in de klassieke Chinese geneeskunde met zijn meridiaantheorie. Een van de bronnen is het klassieke anma, de traditionele Chinese vorm van massage. De anma-technieken werden in Japan in de twintigste eeuw verder ontwikkeld en aangevuld met mobilisatiemethodes gericht op gewrichten en wervels, het autonome zenuwstelsel en het functioneren van de inwendige organen. Deze nieuw ontstane vorm gaf men de naam ‘shiatsu’, letterlijk, ‘druk geven met de vingers’.

S. Masunaga en K. Sasaki

Iokai Shiatsu is in de jaren zestig van de twintigste eeuw ontwikkeld door Shizuto Masunaga (1925-1981) en wordt sinds 1980 in Europa doorgegeven door zijn leerling en assistent Kazunori Sasaki. Masunaga wilde terug naar de basis van de geneeskunde, waarbij de aandacht niet in de eerste plaats uitgaat naar de ziekte of het symptoom, maar naar de hele persoon en zijn leven en omgeving.

Sasaki sensei benadrukt voortdurend niet te vervallen in routines en standaard behandelingen. Door deze benadering heeft Iokai Shiatsu een sterk preventieve werking.

De behandeling

Tijdens de behandeling draagt u bij voorkeur ruimzittende kleding. De behandeling geschiedt doorgaans op een op de grond gelegen matras (futon). Bij ernstige fysieke beperkingen is ook een behandeltafel beschikbaar. Een behandeling duurt een uur.

In de diagnostische fase luistert de therapeut aandachtig naar de klachten, stelt vragen, observeert en onderzoekt. Hij/zij maakt hierbij gebruik van de buik- en rugdiagnose, de belangrijkste basis van een behandeling. Vervolgens behandelt de therapeut bepaalde delen van het lichaam door middel van de diverse Iokai Shiatsu technieken.

Hoeveel behandelingen nodig zijn en de tijd ertussen is afhankelijk van uw conditie, het effect van de behandeling op uw specifieke situatie en uw eigen wensen.

N.B.! Shiatsu pretendeert nooit een vervanger te zijn voor reguliere geneeswijzen. Wel is gebleken, dat samenwerking met de reguliere gezondheidszorg, als ook met andere behandelwijzen, zijn vruchten afwerpt.